Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

18 Μαΐου 2014: Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Κυριακή 18 Μαΐου 2014: Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας...


...Και είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας μουσεία ΔΩΡΕΑΝ και να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις που οργανώνουν αυτές τις ημέρες!

Με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν» και το λογοπαίγνιο στα αγγλικά να διαμορφώνεται ως "Museum collections make connections", η Ελλάδα υποδέχεται την Διεθνή Ημέρα Μουσείων για το 2014 με μια πληθώρα ειδικών εκδηλώσεων, ξεναγήσεων και εργαστηρίων.


Ας πάρουμε μια γεύση από τις στάσεις της φετινής διαδρομής:
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο:
Τιμώμενος φορέας για το 2014


Τετάρτη 14 Μαΐου
- Ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
   Ώρες: 12:00-14:00 & 17:00-19:00
- Ξενάγηση στην έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny».
   Ώρα: 19:00-20:00
- Διάλεξη του αρχαιολόγου του Βυζαντινού Μουσείου κ. Νίκου Καστρινάκη με θέμα «Τι ήταν οι Ομιλούσες Εικόνες;».
   Ώρα 19:30.

Πέμπτη 15 Μαΐου
- Ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
   Ώρες: 12:00-14:00 & 17:00-19:00
- «Ο ζωγράφος μιλάει με το κοινό». Ξενάγηση του Γιώργου Χατζημιχάλη στην έκθεση «Officinae Pictorum c. 1221- c. 1445. Το ταξίδι».
   Ώρα 19:00-20:00
- Ξενάγηση στην έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny».
   Ώρα 20:00-21:00

Παρασκευή 16 Μαΐου
- Ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
   Ώρα 12:00-14:00
- Ξενάγηση στην έκθεση «Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στην Ρωσία και τα Βαλκάνια, 16ος -19ος αιώνας».
   Ώρα 11:00-12:00
- Ξενάγηση στην έκθεση «Εκτός ναού... Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο Cluny».
   Ώρα 14:00-15:00

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

--

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:

Σάββατο 17/05/2014

11:00 - 11:30 & 15:00 - 15:30
Ξενάγηση για παιδιά και γονείς στην νοηματική, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας».

11:00 - 11:45 & 14:00 - 14:45
Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα άτομα με προβλήματα ακοής, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας».

12:00 - 13:30
Θεατρική παράσταση για παιδιά 6-12 ετών: «Τα δεκανίκια της πολιτείας ΜΟ»,
από τον Χώρο Δημιουργικών Δράσεων «Μικρές Ιστορίες»
Πρόκειται για μια δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού, εμπνευσμένη από ένα λαϊκό μύθο τής Κεντρικής Ευρώπης, που ζωντανεύει με αφήγηση, παιχνίδι και τραγούδι. Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και την δύναμη που έχει ο κάθε ένας από εμάς μέσα του. Η παράσταση θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στην νοηματική γλώσσα ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.

--

Μουσείο Μπενάκη:

Ειδικά για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 10% και οι εκδόσεις του Μουσείου με έκπτωση 50%, ενώ ειδικά για τα μέλη τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 20% και οι εκδόσεις του Μουσείου με έκπτωση 60%.

Κυριακή 18 Μαΐου, 10:00 - 18:00 | Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα

- Μουσικές διαδρομές:
Πέντε μουσικοί διαφόρων μουσικών πεδίων, θα δημιουργήσουν την δική τους σύνδεση με το Μουσείο και τα έργα, πραγματοποιώντας ‘Μουσικές Ξεναγήσεις’ και παρουσιάζοντας στο κοινό έργα ή καλλιτέχνες που εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης.

- Ειδικές διαδρομές για παιδιά άνω των 5 ετών:
Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν δικές τους "Μουσικές Διαδρομές", βασισμένες σε αρχές της μουσικο-κινητικής αγωγής.
Αντλώντας αφορμές από την συλλογή έργων της Πινακοθήκης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα θα περιπλανηθούν ανάμεσα σε εικαστικά έργα και γνωστές μελωδίες, περνώντας από τους ζωγράφους στους μουσουργούς, από το θέατρο σκιών στον χορό, συναντώντας ήρωες και μυθικά τέρατα. Οι μουσικές παρενθέσεις για τα παιδιά θα ολοκληρώνονται δημιουργικά με μια μικρή έκπληξη στο πνεύμα της εκδήλωσης.

- Κορύφωση του εορτασμού θα είναι μια μουσική συναυλία,
το περιεχόμενο της οποίας θα συνδέει τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα με τους μουσικούς που συμμετέχουν στην γιορτή, καθώς και μία εικαστικό καλλιτέχνη-video artist.

--

Μουσείο Ηρακλειδών:

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα υπάρχει έκπτωση έως 70% σε επιλεγμένα είδη του πωλητηρίου του μουσείου.

--

Μουσείο Ακρόπολης:

Δύο εορταστικές παρουσιάσεις την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 για τους επισκέπτες του μουσείου:

«Ο λαγός της Ακρόπολης»
Στις 10 π.μ. στα αγγλικά, στις 10:30 π.μ. στα γαλλικά και στις 12 μεσημ. στα ελληνικά
Ανάμεσα στα εκατοντάδες μικρά αφιερώματα της Ακρόπολης του 6ου αι. π.Χ. ξεχωρίζει ο χάλκινος λαγός ο οποίος, μετά από ένα θεαματικό άλμα για να αποφύγει τους διώκτες του, προσγειώνεται στα μπροστινά του πόδια. Οι επισκέπτες θα ακούσουν από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου ελκυστικές ιστορίες για τον λαγό αλλά και για τα άλλα ζώα τα χάλκινα ομοιώματα των οποίων βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου.

«Ο Μοσχοφόρος: ένα αριστούργημα της Ακρόπολης ξαναστήνεται»
Στις 11 π.μ. στα ελληνικά και στις 11:30 π.μ. στα αγγλικά
Ο Μοσχοφόρος, ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής Ακρόπολης, απέκτησε πρόσφατα νέα μορφή. Τα ογκώδη στηρίγματα των ποδιών του αντικαταστάθηκαν με ανάλαφρα μεταλλικά που βελτιώνουν σημαντικά την αισθητική έκθεσης του γλυπτού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους συντηρητές του Μουσείου κρυφές πτυχές πίσω από αυτήν την διαδικασία επανέκθεσης.

--

Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη:

Κυριακή, 18 Μαΐου 2014


- Ελεύθερη είσοδος στην τρέχουσα έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης: Τέχνη και Πνεύμα»,
του κορυφαίου ζωγράφου των δύο τελευταίων αιώνων του νεώτερου ελληνικού κράτους, από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα.

- Στις 13:00 και στις 15:00 προβολή στο αμφιθέατρο αποσπάσματος της εκπομπής "Παρασκήνιο" της ΕΡΤ με τίτλο «Παρασκήνιο – Κώστας Παρθένης» - 2008 – '09, του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου.

- Για τους μικρούς φίλους από 5 ετών θα πραγματοποιηθεί «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», στους ορόφους του Ιδρύματος.
Το δρώμενο, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τα έργα του μεγάλου ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, θα ξεκινήσει στις 11:00 από το lobby του Ιδρύματος και θα επαναληφθεί στις 12:00.

- Για παιδιά 8 - 12 ετών θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το τρίωρο εργαστήριο «Κατασκευάζω και μαθαίνω για τις γιορτές και τις εποχές: Καλωσορίζοντας την άνοιξη», με την εικαστικό Έφη Μπαρτσώτα.

- Από τις 11.00 έως τις 16.00 η Ράνια Ρεμούνδου - Fine Art on Fine Fabric θα βρίσκεται στο lobby του Ιδρύματος με ένα εικαστικό δρώμενο που συνδυάζει το ύφασμα με την ζωγραφική και το μετατρέπει σε καθημερινό είδος ένδυσης.

--

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας:

Σάββατο 17 Μαΐου, 10:00 - 16:00, ελεύθερη είσοδος

- Τα Εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Οι επιστήμονες - υπεύθυνοι τμημάτων μιλούν για την σημασία και την αξία των συλλογών και εξηγούν πώς δημιουργούνται και συντηρούνται αυτές.

- Εργαστήρι ζωγραφικής και κολάζ με τίτλο «Φανταστικά Ζώα».
Οι μικροί επισκέπτες, με οδηγό την φαντασία τους, εμπνέονται από τα ζώα της έκθεσης και τα αποτυπώνουν μέσα από την προσωπική τους ματιά, χρησιμοποιώντας ως υλικά κραγιόνια, ξυλομπογιές, υφάσματα, κουμπιά, μαρκαδόρους, χαρτιά, εφημερίδες.

- Έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου με θέμα «Ο γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες».

- Μουσική στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, από τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης που προσθέτουν έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της ημέρας. Το μουσικό πρόγραμμα αρχίζει στις 12 και διαρκεί μία ώρα.

- Μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ.

--

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης:

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και να ξεναγηθεί από τον ίδιο στα έργα της έκθεσης «Κάθε τέλος είναι μία αρχή». Η είσοδος είναι ελεύθερη καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας (11:00 - 19:00).

--

Ελληνικός Κόσμος:

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 18 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς».

--

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά:

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

- Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις (περιοδική έκθεση & μόνιμη συλλογή)

- «Ρυθμός, Αρμονία, Λιτότητα: ένα ταξίδι τέχνης, με έργα της Άλεξ Μυλωνά»
Εργαστήρι origami για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών μαζί με τους γονείς τους, από την Μαρία Βολιτάκη
12:00-13:00 και 13:00-14:00.
Ελεύθερη είσοδος - Απαιτείται κράτηση θέσης τηλεφωνικά (210 3215717) ή μέσω email.

- «Boite en valise/Κουτί σε βαλίτσα - Un hommage d'artistes français contemporains à Marcel Duchamp/ Ένας φόρος τιμής στον Marcel Duchamp από σύγχρονους Γάλλους καλλιτέχνες».
Ξεναγήσεις από τον Ιστορικό Τέχνης και συνεπιμελητή της έκθεσης Αλέξιο Παπαζαχαρία
19:00-21:00.
Ελεύθερη είσοδος - Απαιτείται κράτηση θέσης τηλεφωνικά (210 3215717) ή μέσω email.

--

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου:

Κυριακή 18 Μαΐου 2014


Σύνδεση με τις δράσεις της Τεχνόπολης, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Κυριακές στην Τεχνόπολη με δράσεις για όλους» (αναμένεται το πρόγραμμα).

Δράσεις θα πραγματοποιηθούν και την Τετάρτη 14, Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Μαΐου στα πλαίσια των εορτασμών, με χαμηλό κόστος συμμετοχής. Περισσότερα...

--

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου:

Σάββατο 17 Μαΐου
12:30 – 13:30
Η είσοδος στο Μουσείο και στην ξενάγηση είναι ελεύθερη.

Ξενάγηση στο σπίτι και εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, στην συλλογή των έργων του καθώς και στην μικρή συλλογή σπάνιων εκδόσεων και προσωπικών αντικειμένων του συγγραφέα Στρατή Τσίρκα από την ιστορικό της τέχνης τού Μουσείου, Διονυσία Γιακουμή.

--

Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:

Από τις 16 έως 18 Μαΐου


«3 ζωγράφοι, 3 ιστορίες»: Δράση αφιερωμένη στην Αθήνα και τους ανθρώπους της που καλούνται να γνωρίσουν τις μόνιμες συλλογές με πρωτότυπο, απλό και βιωματικό τρόπο. Στόχος είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκη και να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο της στην διαμόρφωση της δυναμικής τής πόλης.

Θα πραγματοποιούνται, ταυτόχρονα, ειδικές παρουσιάσεις, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και ντοκιμαντέρ, μουσικά δρώμενα, και ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Έναρξη: Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, ώρα 19:00

Θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από την Έφορο της Πινακοθήκης Κάλλη Πετροχείλου, στις 19.15 και στις 20.15.

Το Σάββατο, 17 Μαΐου ώρα 22.00, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος. Αναδρομική» από την επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή.

Διευρυμένο ωράριο από τις 19:00 έως τις 22:00:
Παρασκευές: 16/5/2014, 30/5/2014, 13/6/2014, 20/6/2014, 27/6/2014

--

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»:

Σάββατο 17 Μαΐου και Κυριακή 18 Μαΐου, 11.00 -14.00


Γνωρίζουμε και ξεναγούμαστε στο σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη που είναι συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας μας και απολαμβάνουμε την υψηλή αισθητική εσωτερική του διακόσμηση.

--

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλίκίας:

Την Κυριακή 18 Μαΐου γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα μουσείων προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για ενήλικες και παιδιά (4 έως 12 ετών), στην διαδραστική του έκθεση με τίτλο «Γεια σου κύριε Φόβε!» από τις 10 π.μ. έως την 1 μ.μ.


-- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ --

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών:

Λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μεταφέρει τις εκδηλώσεις για την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014.

Την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, στις 18:30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν δωρεάν σε μια ανοιχτή ξενάγηση στην έκθεση, η οποία θα συνοδευτεί από μια μικρή παρουσίαση των διαφορετικών αυτών συλλογών, της διαχείρισής τους και "μικρών" μυστικών της αποθήκευσής τους.

Παράλληλα, από τις 18:00 μέχρι τις 20:00, το εργαστήριο Miro (προαύλιος χώρος Τελλογλείου) θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης για παιδιά 10 με 14 ετών για την τέχνη των κόμικς. Μια τέχνη η οποία αποτελεί, μέσω της αφαιρετικής της φύσης, έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης μίας ιστορίας, χρησιμοποιώντας ισάξια τόσο τον λόγο όσο και την εικόνα. Με έναυσμα την βιωματική διαδικασία και την συλλογή εμπειριών, τα παιδιά καλούνται να δομήσουν στην δική τους συνθήκη μια μονοσέλιδη ιστορία με τον δικό τους ήρωα.

Στη δύση της Ημέρας Μουσείων (20:00) το Τελλόγλειο θα πλημμυρίσει με ήχους τζαζ από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

--

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης & Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μονή Λαζαριστών:

Κυριακή 18 Μαΐου 2014


Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις «Ναυσικά Πάστρα 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» και «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από την συλλογή Κωστάκη» στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών) και στην έκθεση «Ανεπίκαιρες συναντήσεις / Ένα μουσείο αυτοεκτίμησης» στο ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1, λιμάνι).

--

Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης:

Κυριακή 18 Μαΐου 2014


Από τις 12:00 έως τις 17:00 θα προβάλλεται το «Οδοιπορικό στους Δελφούς», της Αποστολίας Παπαϊωάννου. (Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.)

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 11.30 έως τις 20.00.

(Οι πληροφορίες από το www.elculture.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου