Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΤο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.

Οι συλλογές του (με πάνω από 11.000 εκθέματα) προσφέρουν ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορική εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Το μουσείο στεγάζεται, από το 1889, σε ένα επιβλητικό οικοδόμημα που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η όψη και η διαρρύθμισή του είναι πιστή απομίμηση ενός αρχοντικού σπιτιού της αρχαίας εποχής (ε, να μην ξέρουμε σε τι σπίτια έμεναν οι αρχαίοι πλούσιοι;).

Η ανάρτηση αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στο Μουσείο. Εσείς που θέλετε να έχετε στον υπολογιστή σας τις πληροφορίες για τα προγράμματα που θα παρακολουθήσουμε και θα συμμετέχετε, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στην εικόνα παρακάτω.
Από το αρχείο που θα ανοίξετε μάς αφορούν τα δύο πρώτα προγράμματα (δύο σχολικά τμήματα, δύο ομάδες, δύο προγράμματα: ένα πρόγραμμα για την κάθε ομάδα).
ΚΛΙΚ:Κάποια από τα εκθέματα του Μουσείου (για να πάρουμε μια γενική ιδέα, για μελλοντικές επισκέψεις):


Οι "Πυγμάχοι"
Τοιχογραφία δωματίου από τον προϊστορικό οικισμό (~1600 π.Χ.)
που ανακαλύφθηκε θαμμένος από την λάβα του ηφαιστείου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
Η "τοιχογραφία της Άνοιξης"
Από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Την ονόμασαν έτσι λόγω του ζωγραφικού θέματός της.
Οι αντιλόπες
Τοιχογραφία από το Ακρωτήρι. Οι λεπτομέρειες στην έκφραση μας οδηγούν στην σκέψη πως ζούσαν τέτοια ζώα στο νησί κατά την περίοδο του κυκλαδικού πολιτισμού.
Η χρυσή μάσκα (το νεκρικό προσωπείο) του Αγαμέμνονα
Βρέθηκε στις Μυκήνες. Στην αρχή οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως ανήκε στον βασιλιά Αγαμέμνονα, αλλά τελικά βρέθηκε πως κατασκευάστηκε 300 χρόνια νωρίτερα απ' αυτόν (~1550 π.Χ.).
Της έμεινε, όμως, το όνομα. Όπως και να έχει το ζήτημα, είναι επιβλητικότατο έκθεμα.Κούρος (~600 π.Χ.) 
Βρέθηκε στο Σούνιο, σε κάποιο χωράφι.
Βάση επιτύμβιου αγάλματος κούρου (πιθανόν αθλητή - ~510 π.Χ.)
 Στις πλευρές του απεικονίζονται σκηνές της καθημερινής ζωής του νεκρού αθλητή.Πάλη
Αθλητές που επιδίδονται σε διάφορα αθλήματα
Ομάδα νεαρών
Κάποιος έχει φέρει τον σκύλο του, ένας άλλος την γάτα του.
Βάζουν τα ζώα να τσακώνονται και αυτοί κάνουν χάζι...
(Ανάγλυφο από άλλη βάση αγάλματος)
Νέοι που παίζουν ένα παιχνίδι, που θυμίζει υπερβολικά το αγγλικό χόκεϋ.
Χάλκινο άγαλμα του Δία ή του Ποσειδώνα (~460 π.Χ.)
Σύμφωνα με νεότερες σκέψεις των αρχαιολόγων, απεικονίζει κατά πάσα πιθανότητα τον Ποσειδώνα.
Βρέθηκε στην θάλασσα του Αρτεμισίου (βόρεια Εύβοια).
Δήμητρα, Περσεφόνη και Τριπτόλεμος (~440 π.Χ.)
Από τα πιο σημαντικά ανάγλυφα που έχουμε από την αρχαιότητα.
Η θεά Δήμητρα προσφέρει τα ιερά στάχυα στον ήρωα Τριπτόλεμο (γιο του βασιλιά της Ελευσίνας Κελεού) για να τα πάρει και να διδάξει στους ανθρώπους την γεωργία. Δεξιά η Περσεφόνη κρατά δάδα και ευλογεί με το δεξί της χέρι τον Τριπτόλεμο.
Ρωμαϊκό αντίγραφο (αρχές 3ου μ.Χ. αιώνα) του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς
που είχε κατασκευασθεί από τον Φειδία και ήταν τοποθετημένο στον Παρθενώνα.
Η στήλη της Ηγησούς (τέλη 5ου π.Χ. αιώνα)
Επιτύμβια στήλη εκπληκτικής τέχνης και ομορφιάς. Η Ηγησώ, κυρία της καλής κοινωνίας της αρχαίας εποχής, καθισμένη στα δεξιά, κοιτά ένα κόσμημα που της έχει δώσει η υπηρέτριά της και που φορούσε άλλοτε στο χέρι της. Η θλίψη είναι εμφανής στα πρόσωπα και των δύο γυναικών.Ο αναβάτης του Αρτεμισίου (~140 π.Χ.)
Χάλκινο άγαλμα που βρέθηκε στην θάλασσα του Αρτεμισίου.
Είναι το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα (φτιαγμένο σε καλούπι, δηλ.) που έχει βρεθεί από την ελληνική αρχαιότητα. Η κίνηση και τα χαρακτηριστικά του ζώου είναι απολύτως ρεαλιστικά!Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων
Ίσως το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα μουσειακά εκθέματα όλου του κόσμου! 
Μαζί με τον "Έφηβο των Αντικυθήρων" και πολλά άλλα αντικείμενα βρισκόταν σ' ένα καράβι της ελληνιστικής εποχής (~85-65 π.Χ.) που βούλιαξε εξαιτίας θαλασσοταραχής στην θάλασσα των Αντικυθήρων (νησάκι δίπλα στα Κύθηρα).
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν απ' ό,τι φαίνεται, ένα αστρονομικό όργανο: υπολόγιζε τις θέσεις του ηλίου, της Σελήνης και των σπουδαιότερων άστρων, τις εκλείψεις του ηλίου και της Σελήνης. Απεικόνιζε επίσης δύο τουλάχιστον ημερολόγια, ένα ελληνικό και ένα αιγυπτιακό (το επιστημονικό ημερολόγιο της ελληνιστικής εποχής).


Αυτό είναι ένα σχέδιο του Μηχανισμού όπως πρέπει να ήταν, με τα γρανάζια του που εκτελούσαν πολύπλοκες κινήσεις, πρωτοφανείς στην σύλληψή τους!Κι αυτή είναι μία ανακατασκευή του Μηχανισμού (μία υποθετική αλλά αρκετά ρεαλιστική αναπαράσταση), που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

(Οι πληροφορίες για τον Μηχανισμό: Δικές μας, καθώς και από την Βικιπαίδεια)

Η ανακάλυψή του ανατρέπει όλες μας τις γνώσεις για την τεχνολογία και την επιστήμη των αρχαίων Ελλήνων.
Είναι τόσο πρωτοφανές αυτό το εύρημα, όσο απίστευτο θα μας φαινόταν (όπως έχουν πει αρχαιολόγοι) να βρίσκαμε στα ερείπια ενός μεσαιωνικού πύργου τα υπολείμματα μιας τηλεόρασης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου